Tjeerd de Faber: ‘Mijn beroep lijkt tijdens Oud & Nieuw op oorlogsgeneeskunde.’

Tjeerd de Faber, oogarts en vuurwerkwoordvoerder van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG):

“Ondanks het halveren van de gedoogtijd voor het afsteken van vuurwerk zien wij oogartsen slechts een daling van 17% in het totale aantal slachtoffers. Mijn beroep lijkt tijdens Oud & Nieuw dan ook meer op oorlogsgeneeskunde. Mag traditioneel consumentenvuurwerk voor zoveel letsel zorgen?”.

Tijdens de afgelopen jaarwisseling zijn helaas acht mensen blind aan één oog geworden. Eén persoon is zelfs volledig blind geworden. Van de in totaal tien blinde ogen zijn er inmiddels zes compleet verwijderd. Ondanks de halvering van de gedoogtijd voor het mogen afsteken van vuurwerk is er slechts sprake van een daling van 17% van het totale aantal slachtoffers. 50% van alle slachtoffers is 21 jaar of jonger en 54% van de slachtoffers is geraakt door vuurwerk dat door iemand anders is afgestoken. Afgelopen jaarwisseling is voor de zevende keer het totale aantal door vuurwerk veroorzaakte oogletsels geregistreerd. Gezien de aantallen slachtoffers en het totale aantal blinde ogen, is het NOG van mening dat een verbod op consumentenvuurwerk gerechtvaardigd is.

Tjeerd de Faber: “Eén jongeman is dit jaar tijdens de gedooguren geheel blind geworden door zelf afgestoken vuurwerk. Eén oog is al verwijderd en het andere oog heeft al het zicht verloren en is volledig verwoest. Je kunt je voorstellen wat voor impact dit heeft op het uitoefenen van een beroep en op zijn gezin. Dergelijke patiënten zien wij oogartsen vaak nog jarenlang en ondergaan nog allerlei hersteloperaties. Sommige mensen met vuurwerkletsel zien we soms wel meer dan 150 keer…

Laat vuurwerk niet het laatste zijn dat je met je ogen ziet. Het gedogen van het afsteken van vuurwerk door leken impliceert dat we als samenleving accepteren dat er een onacceptabel aantal ernstige letsels ontstaan. Dan moeten we de slachtoffers als samenleving ook schadeloos gaan stellen.”

Het woord is aan…

Veiligheid is van iedereen. We geven daarom graag het woord aan een breed scala van externe deskundigen om onderzoeken, ideeën en inspiratie met u te delen.

Het gaat hierbij niet om standpunten van de Stichting Maatschappij en Veiligheid. De stichting is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van de rubriek ‘Het woord is aan …’

Heeft u een interessant artikel dat u graag wilt delen? Neem contact met ons op via smv@maatschappijenveiligheid.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *