Is de jaarwisseling nog wel een feestelijke gebeurtenis?

18 oktober 2017 - Over de vorige jaarwisseling (2016-2017) werd gesproken in termen van een ‘redelijk verlopen’ en ‘rustige’ jaarwisseling. Als je deze feestelijke avond en nacht echter vergelijkt met andere nationale volksfeesten zoals […] lees meer.

Het woord is aan … Anthonie Drenth

18 oktober 2017 - Wet- en regelgeving consumentenvuurwerk in internationaal perspectief Niet alleen in Nederland staat de verkoop en het gebruik van consumentenvuurwerk ter discussie, ook in andere Europese landen en landen buiten Europa […] lees meer.

Nominaties SMV publicatieprijs 2017-18

16 oktober 2017 - De Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) reikt iedere twee jaar de Publicatieprijs uit aan de auteur(s) van een boek over openbare orde en veiligheid. Een voorbereidingscomité, bestaande uit Dominique Boels, […] lees meer.

Het woord is aan … Jelmar Oomkens

12 oktober 2017 - Jelmar Oomkens, student Bestuur en Beleid, heeft recent zijn Masterscriptie afgerond over de cultuurverschillen tussen politieagenten en boa’s. Vroeger kwam het wel eens voor dat een Boa een identiteitsbewijs vorderde […] lees meer.

Prof mr. Pieter van Vollenhoven penning 2017

09 oktober 2017 - Jaarlijks reikt onze voorzitter prof mr Pieter van Vollenhoven enkele penningen uit aan burgers die ‘hun verantwoordelijkheid voor veiligheid’ hebben genomen. De afgelopen jaren zijn er bijvoorbeeld penningen gegaan naar […] lees meer.

Veiligheid vraagt om lering trekken en handhaven

04 oktober 2017 - “Veiligheid wordt gezien als kostenpost en gesjoemel met de regels loont. Velen worden nu dagelijks in hun werk met dit gesjoemel opgevoed. Dit schaadt naar mijn mening in hoge mate […] lees meer.

Twee stromen in het lokale politielandschap?

19 september 2017 - In de ogen van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) is er met de invoering van de Nationale Politie onvoldoende aandacht besteed aan de consequenties die verbonden zijn aan de […] lees meer.

Het woord is aan … Gert-Jan Ludden

09 augustus 2017 - Veiligheid burgers in gevaar door bestuurscultuur   Het verval der instituties is zichtbaar. Er is weinig vertrouwen meer in de politiek en de kabinetsformatie neemt inmiddels cabareteske vormen aan. Kerkelijke […] lees meer.

NVWA moet opkomen voor publieke belang

09 augustus 2017 - Met regelmaat worden we opgeschrikt door berichten over veiligheidsincidenten en/of gesjoemel met de regels. De bedrijven maken hun verantwoordelijkheid voor veiligheid niet waar, maar ook het toezicht van de overheid […] lees meer.

VNO-NCW steunt Van Vollenhoven voor veiliger toezicht

19 juli 2017 - VNO-NCW voorzitter drs Hans de Boer reageert op de veiligheidsproblemen en voorgestelde maatregelen zoals beschreven in de SMV notitie ‘Zelfregulering, maar géén gesjoemel’. Zie de website van VNO-NCW voor de […] lees meer.

Privatisering van het bouwtoezicht voorlopig van de baan

12 juli 2017 - Woensdag 14 juni 2017 eiste een brand in de Londense Grenfell-flat vele slachtoffer op. Volgens de voorzitter van de SMV prof mr Pieter van Vollenhoven (in Nieuwsuur 19 juni 2017) […] lees meer.

HCB Collegereeks: ‘Veiligheid, recht en bestuur’

06 juli 2017 - Op 1 november 2017 start de HCB Collegereeks: ‘Veiligheid, recht en bestuur’ georganiseerd door het Haags Congres Bureau. De college reeks is bedoeld voor bestuurders en beleidsmedewerkers van lokale overheden, […] lees meer.