Onze vuurwerktraditie ter discussie

22 december 2016

Gezien de jaarlijkse schade en slachtoffers ten gevolge van onze traditionele vuurwerktraditie zou de SMV zich goed kunnen verenigen met een landelijk verbod op het consumentenvuurwerk. Maar de SMV neemt ook waar dat er een zekere terughoudendheid is ontstaan met betrekking tot zo’n verbod. Naast de vraag of het te handhaven is, lijkt het erop dat men na de ophef over de Sinterklaas en Zwarte Piet traditie niet wil sleutelen aan onze Oud en Nieuw traditie. Met de mogelijkheid van vuurwerkvrije zones moet nu worden bezien of er een halt kan worden toegeroepen aan de ernstige consequenties die zijn verbonden aan het vrije vuurwerk.

De volledige notitie kunt u hier downloaden.

 

5 reacties op “Onze vuurwerktraditie ter discussie

 1. Geachte mensen bij de SMV,

  Verwonderd heb ik uw notitie aangaande het vrije consumentenvuurwerk gelezen.
  U beweert een stichting te zijn die het beste voor heeft met de veiligheid van alle Nederlanders,
  maar is het wel eens in u opgekomen dat een verbod op consumentenvuurwerk waarschijnlijk
  alleen maar zal leiden tot een grotere toestroom van illegaal vuurwerk? En laat het nu net dàt
  vuurwerk zijn wat voor de meeste schade en overlast zorgt en ook de meeste en ernstigste letsels
  veroorzaakt.

  Ook is het zoethoudertje van de beloofde vuurwerkshow per gemeente, als tegemoetkoming
  bij een totaalverbod, niet meer dan een wasse neus. Er zijn bij lange na niet genoeg gecertificeerde
  Specialisten om zo’n belofte te waar te maken, en die zullen er ook nooit komen.
  Daarnaast is er nog het kosten plaatje. Voor de show van 8 minuten in Rotterdam praten we al over
  5 ton. Ga je dat landelijk invoeren, dan verplicht je ook de burgers die een hekel hebben aan vuurwerk
  om mee te betalen aan de enorme kosten die dan ontstaan. En zelfs wanneer dit scenario werkelijkheid
  wordt, en er een landelijk verbod op consumentenvuurwerk komt, blijft de meeste overlast gewoon
  bestaan. Het illegale vuurwerk was immers al verboden.

  • De SMV heeft zich voorgenomen op dit jaar alle voor- en tegenargumenten als het gaat om vuurwerk op een rij te zetten. Dank voor uw reactie die wij daarbij zeker zullen gebruiken!

 2. Terwijl de discussie nog in volle gang is en het einde van het jaar weer in zicht, heb ik met verbazing naar het programma ‘Checkpoint’ van Zapp zitten kijken. Een programma voor ‘stoere jongens en meiden’ waarin veel geëxperimenteerd wordt met vuurwerk. En nou heb ik zelf geen probleem met het consumentenvuurwerk, zolang er maar verantwoord mee omgegaan wordt. Dat is dus iets wat niet in dit programma gebeurt! Maar wat wel op de publieke omroep getoond wordt.
  Ben benieuwd naar de mening van de SMV hierover.

 3. L.s.:
  al een aantal keren heb ik een petitie getekend TEGEN het particulier afsteken van vuurwek.Diverse keren mijn argumenten verteld via de mail.
  Zou op de hoogte gehoudne wordne, maar hor ik niets meer over~! Al 3 jaar liggen mijn ramen vòòr eruit en als iedereen proost op het nieuwe jaar, zit ik als invalide 73 jarige vrouw de hele nacht te wachten op de glaszetter.Zal ook komend oud en nieuw niet anders zijn vrees ik.
  WAAROM hoor ik er niets meer over; waaròm geen verbod!! Alles blijft maar gewoòn doorgaan!Men is hier in de buurt NU AL bezig met afsteken met vuurwerk(waarschijnlijk van vorig jaar wat over was) Voel zeer zeke ONVEILIG in mijn huis.Heb zeer uitgebreid al meerdere keran mijn situatie gemaild en steeds krijg ik er nets over te horen! Heb al weken zenuwen voor komende ouderjaarswisseling.Ben alleen staand; invalide èn hartpatiënt.Niet fijn als dat vuurwerk maar gewòòn WEER blijft doorgaan met dat afsteken ervan.WANNEER komt nu eindelijk eens een verbod!
  Dank voor het lezen van mijn mail…hoop er nu ECHT iets aan gedaan wordt en ik opo de hoogte gehouden word! Dat wordt beloofd, maar er nòòit meer iets over! Ben al jaren petitie’s aan het tekenen; wanneer gebeurd er iets!
  Met vriendelijke groet,
  A.J.Boon-Rigters
  de-la-Reyweg 701
  2571ET den Haag

 4. L.s.:
  Heb bovenstaande reactie gelezen van ”Ingrid” over de voor en tegenargumenten. Maar kom op zeg!!!! Ik teken via de geemnte al een aantal jaren een petitie tegen dat illegale en ander vuurwerk, wat op bommen lijkt en al JAREN wordt er niets aan gedaan!!! Hoop, dat de desbetreffende mensen, die alles zo mooi vertellen ook eens denken aan de ouderen zoals ik, die gerarandeerd voor het VIERDE jaar met kapotte ramen zal zitten, als anderen gezellig proosten op het nieuwe jaar!! Voor mij is oud en nieuw al een aantal jaren een hel en zeker gèèn feest! Hoop, dat mensen zich dat eens realiseren van de overheid en mensen die ons mensen petitie’s laat tekenen! Er gebeurd gewòòn niets!! En dan is alles in Januari weer in de doofpot; zoals ieder jaar. Buiten mezelf, is ook mijn hondje de dupe van dat vuurwerk! vraag me dan ook af: WAAROM ieder jaar een petitie teken als er tcoh niets gebeurd!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *